Publisert: 11.08.2022
Regjeringen nedsetter et hurtigarbeidende ekspertutvalg som skal gi konkrete forslag til tiltak for å styrke fastlegeordningen.
- Dette er svært etterlengtet og haster å komme i gang med om vi skal redde fastlegeordningen. Merkostnadene kommunene har knyttet til fastlegeordningen øker betydelig hvert eneste år. Dette er penger som kunne vært bukt på andre formål, sier styreleder i KS Gunn Marit Helgesen.
For femte år på rad er omfanget av kommunenes egenfinansiering av fastlegeordningen ut over basistilskuddet kartlagt. Tallene viser at kommunenes subsidiering fortsatt øker. I fjor var kommunenes merkostnader knyttet til fastlegeordningen på over 800 millioner kroner, viser beregninger som Ipsos og Samfunnsøkonomisk analyse har gjort.
- Kommunene har store forventninger til statsbudsjettet for 2023, og at ekspertutvalget neste år klarer jobbe fram gode løsninger som får betydning for budsjettet i 2024, sier Helgesen.
Rapport Finansiering fastlegeordningen 2022
Rekruttering
KS er fornøyd med at det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget skal vurdere hvordan allmennmedisin kan bli en mer attraktiv karrierevei.
Fastlegeordningen har vært lite endret på 20 år. Samtidig har unge legers ønsker for arbeidslivet endret seg. Unge leger velger jobber hvor de de kan utvikle seg faglig og hvor de får god veiledning. Fastlegene må ha en overkommelig arbeidsmengde, og tid og mulighet til å følge opp de pasientene som trenger dem mest.
Næringsdrift og fastlønn
Næringsdrift som hovedmodell fungerer godt i mange kommuner, men stadig flere ønsker å tilby fastlønn. At et ekspertutvalgs nå skal vurdere hvordan fastlønn og næringsdrift kan likestilles som hovedmodeller er et viktig gjennomslag for kommunesektoren. KS har gjentatt ganger pekt på behovet finansieringsmodeller som understøtter to hovedmodeller: Næringsdrift og fast ansettelse.
- Det er viktig å gi kommunene handlingsrom til å velge den driftsformen de mener de er mest tjent med, enten det er fastlønn eller næringsdrift. Det må også bli enklere å gjøre om stillinger fra næringsdrift til fastlønn, sier Helgesen.
KS mener at det må prøves ut flere modeller, og modellene må sikre at fastlegetjenestene blir en integrert del av de øvrige kommunale tjenestene. Modellene må utvikles av og i kommunene, og samhandling må stå sentralt, mener KS.
Legevakt
Det er helt nødvendig at det kommer opp konkrete forslag som kan redusere fastlegenes arbeidstid på legevakt. Samtidig må innbyggere i alle kommuner være trygge på at de får akutt helsehjelp.
Legevakt bør ikke komme på toppen av fastlegenes krevende arbeidshverdag. Det er KS og Legeforeningen enige om. Den akuttmedisinske kjeden må ses på samlet og på tvers av yrkesgrupper og instanser.
Regjeringen oppnevner ekspertutvalg Trenger nytt fundament i fastlegeordningen