Publisert: 28.09.2018
I 2017 gikk Kommunal- og moderniseringsdepartementet (i dag Kommunal- og distriktsdepartementet KDD), KS og representanter fra både kommunal og statlig sektor sammen om prosjektet Digihjelpen. Prosjektet har samlet og systematisert erfaringer og utarbeidet noen generelle anbefalinger til kommuner som skal etablere eller videreutvikle sitt veiledningstilbud i grunnleggende digital kompetanse. Både Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) og KS bidrar med ressurser til Digihjelpen-prosjektet. KS bidrar med informasjon og deling av komeptanse og departementet har en årlig støtteordning. Prosjektet er videreført og forankret i ny samarbeidsavtale som gjelder fram til 2026.
Hva er et Digihjelpen-tilbud?
Et Digihjelpen-tilbud er et fast lavterskel veiledningstilbud på et bestemt fysisk sted i kommunen (for eksempel i bibliotek eller servicesenter), hvor personer med liten eller ingen digital kompetanse kan få veiledning slik at de kan heve sin grunnleggende digital kompetanse. Kommunene kan organisere og tilpasse sitt tilbud på bakgrunn av lokale forhold og behov. I de to boksene under har vi oppsummert overordnet hvilke temaer det er relevant at veiledningstilbudet dekker og hva som bør være et minimumsinnhold i et slikt tilbud.
Digihjelpen-tilbudet bør kunne gi veiledning innenfor følgende konkrete temaer:
Minimumsinnhold i Digihjelpen-tilbudet
Veiledningstilbudet bør generelt sett ikke bestå av konkret saksbehandling, det vil si at veileder bistår enkeltindivider med å fylle ut søknader, klage på vedtak, betale regninger osv. Dette innebærer at de ansatte i den kommunale veiledningstjenesten heller ikke kan sende inn søknader på vegne av enkeltpersoner. Private innkjøp, installeringer og reparasjon av digitalt utstyr og bredbånd hjemme hos brukerne bør heller ikke være en del av veiledningstilbudet. Slik bistand kan være utfordrende med tanke på sikkerhet og personvernhensyn.