Publisert: 20.01.2022
- Vi er enige om formålet. Nemlig å sikre barn og unges mulighet til å delta i organiserte fritidsaktiviteter. Og så er det veien dit vi må diskutere videre, sa styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen til Berit Kjøll, president i Norges idrettsforbund, i et digitalt møte 19. januar.
Både Kommunesektorens organisasjon og Norges idrettsforbund har underskrevet Fritidserklæringen. Den har som mål alle barn, uavhengig av foreldrenes sosiale og økonomiske situasjon skal ha mulighet til å delta jevnlig i minst en organisert fritidsaktivitet sammen med andre barn.
Samarbeidsmodeller under lupen
- KS og Frivillighet Norge har søkt midler fra Kulturdepartementet for å undersøke samarbeidsmodeller mellom kommune og frivillighet. Dersom vi får midler til dette prosjektet, så er det mulig at idrettsråd kan tas med som en av de modellene vi ser nærmere på, sier Helgesen
Norges idrettsforbund jobber for at alle barn og unge skal kunne delta i idrett. Norsk idrett forpliktet seg under Idrettstinget i 2015 til å redusere økonomiske barrierer for deltagelse i barne- og ungdomsidretten. KS støtter dette.
- Vi fanger opp de som faller fra idretten, men de som står helt utenfor kjenner vi ikke til. Her tenker vi kommunene kan bistå med å inkludere flere barn og unge, sier Berit Kjøll.
Tilgang til lokaler og anlegg
- For å sikre barn og unge aktiviteter, så er det også behov for tilgang til lokaler og anlegg. Alle som tilbyr barne- og ungdomsaktiviteter er opptatt av dette, sier Helgesen.
Mange kommuner er nå i ferd med å utarbeide digitale bookingløsninger og de aller fleste tilbyr gratis lokaler til barne- og ungdomsidretten. Noen kommuner mener at gratis utlån undergraver frivillighetens egne lokaler og privateide lokaler. De tilbyr derfor i stedet tilskuddsordninger som gjør det «nøytralt» på hvor man kan leie/låne.
- Kommunen må lokalt ha frihet til å fordele utlån basert på en helhetsvurdering. Det er også viktig å sikre lokaler til kulturorganisasjonene, sier Helgesen.