Publisert: 19.01.2023
Regjeringen varsler i «Barnehagen for en ny tid - Nasjonal barnehagestrategi mot 2030» at de ønsker å bidra til tidligere og mer samordnet innsats på utdanningsfeltet. KS mener det er positivt at regjeringen vil bygge et sterkere lag rundt barna og bidra til økt samordning mellom tjenestene.
– Strategien kan legge til rette for at tjenester som er viktige for barna, samordnes bedre, sier Christian Monsbakken, spesialrådgiver i KS.
Her kan du lese regjeringens nye barnehagestrategi
Tidligere og mer samordnet innsats
Å satse på økt kompetanse i barnehagene er viktig i kommunens helhetlige oppvekstpolitikk. Det gir muligheter for tidlig innsats og forebygging. KS er helt enige i at det er viktig å investere i barnas første leveår og at barnehagene har en avgjørende betydning for barns muligheter for å utvikle seg, lære og delta i fellesskapet.
– KS støtter tiltak for bedre kompetanse og kvalitet i barnehagene, men vil advare mot sterkere statlig styring og detaljregulering. Dersom kommunene skal få mulighet til å styrke kompetansen i barnehagene, må de også få nødvendige ressurser til å finansiere dette, sier Monsbakken.
Sterkere lokaldemokratisk styring
KS mener det er viktig at kommunen kan sørge for et helhetlig og likeverdig tilbud til barn i både kommunale og private barnehager. Strategien vier mye oppmerksomhet til styringsutfordringene som eksisterer i sektoren i dag. Regjeringen påpeker at dagens regelverk gir for lite rom for lokalpolitiske prioriteringer, for eksempel i dimensjoneringen av tilbudet.
– KS støtter denne vurderingen og mener derfor det er positivt at regjeringen har som ambisjon at regelverket skal støtte opp om kommunens lokaldemokratiske styring med barnehagesektoren, sier Monsbakken.
Et viktig grep i denne sammenhengen er regjeringens ønske om å styrke kommunens mulighet til å inkludere hele barnehagesektoren i sine lokale kvalitetssatsinger.
Nye virkemidler for kommunene på høring i 2023
Et helhetlige forslag til regelverksendringer kommer på høring i 2023. Blant regjeringens mål for endringen er at kommunene skal få:
- Større mulighet til å bestemme finansiering og krav til alle barnehager
- Styringsrett med godkjenning av barnehager, opptak, dimensjonering og kapasitet. Private barnehager skal ha reell medvirkning i disse beslutningene.
- Bedre muligheter til å prioritere små privateide og ideelle barnehager for å kunne ivareta et mangfoldig barnehagetilbud
- Muligheten til å føre økonomisk tilsyn med private barnehager