Hvem gjør hva i ungdomsrådet?
Det er i hovedsak tre roller i et ungdomsråd: leder, nestleder og rådsmedlem. Alle er i utgangspunktet rådsmedlem, og hvem som blir leder og nestleder, bestemmer rådet selv. Oppgavene og ansvarsområdene til de ulike rollene kan du lese om her.
Rådsmedlem
Alle som sitter i ungdomsråd, er rådsmedlemmer. Som rådsmedlem er du barn og ungdoms stemme i kommunen eller fylkeskommunen din. Som rådsmedlem deltar du i rådsmøter:
- for å si din mening
- for å være med å bestemme hva ungdomsrådet mener i ulike saker som angår barn og ungdom.
Et ungdomsråd skal ha en leder og en nestleder som har ansvaret for ungdomsrådet og oppgavene det skal utføre.
Leder
Som leder for ungdomsrådet er du den som planlegger og leder møter. Sammen med koordinatoren har du også ansvaret for at sakene blir fulgt opp. I noen tilfeller kan du få i oppgave å være ungdomsrådets «ansikt utad».
Ikke alle er en «født leder», så her er åtte gode tips som kan hjelpe deg på veien dit:
- Planlegg møtene sammen med koordinatoren og nestlederen – da får du bedre oversikt over sakene som skal behandles.
- Alle skal føle seg velkomne i rådet! Leker og fellesaktiviteter før eller under møtene kan hjelpe dere å bli bedre kjent og trygge på hverandre.
- Pass på at alle tør å ta ordet. Følg særlig opp de som er stille under møtene.
- Møtene må fungere slik at rådet får gjennomført oppgavene sine. Si ifra dersom noen alltid kommer for seint eller forstyrrer møtene.
- Om møtet begynner å spore av, ta en pause eller vær streng og få oppmerksomheten tilbake om saken.
- Lag en liste over hvem som vil ha ordet – da blir ingen glemt eller forbigått.
- De andre kan fort si seg enig med deg siden du er lederen, så vent med å si din mening til andre har kommet på banen.
- Bytt om på faste plasser innimellom. Da er det lettere å bli kjent med andre og det bidrar til et godt samhold i rådet.
Nestleder
Som nestleder er du lederens høyre hånd. Er lederen borte, leder du møtet. Hvis lederen har for mye å gjøre, kan du hjelpe til ved å overta noen av lederens oppgaver.
"En god nestleder, er en oppdatert nestleder" har noen sagt en gang. Det er smart sagt, for det gjør det lettere å ta over for lederen – ikke bare for deg, men også for de andre som forventer at du kan lede dem.
- Ha god kontakt med lederen i arbeidet med sakene. Spør om det er behov for hjelp - ikke alle syns det er så lett å be om hjelp.
- Planlegg møtene sammen med koordinatoren og lederen. Da har du bedre oversikt over sakene som skal behandles.
- Hold deg oppdatert på sakene, og sørg for at du vet hva de handler om.
- Dersom lederen ikke skulle dukke opp, er det din oppgave å sørge for god behandling av sakene i rådet, inntil lederen er på plass igjen.
Saksansvarlig
Ungdomdsrådet kan også peke ut saksansvarlige. Vanligvis er dette noen andre enn lederen eller nestlederen. Dette medlemmet får ansvaret for å sette seg ekstra godt inn i en sak og legge den fram for resten av rådet. Det bør ikke være de samme medlemmene som får denne oppgaven hver gang – den bør gis til forskjellige fra sak til sak.