Hva betyr…?
Her er en oversikt over ord og begreper som er vanlig å høre når du sitter i ungdomsråd eller i møte med politikere.
Barnekonvensjonen
- Barnekonvensjonen er en internasjonal avtale som beskytter barns rettigheter. Den ble vedtatt av FNs generalforsamling 20. november 1989 og trådte i kraft 2. september 1990.
Demokrati
- Demokrati blir også kalt folkestyre og betyr at folket bestemmer. Et demokrati kjennetegnes blant annet av frie, hemmelige og regelmessige valg, allmenn og lik stemmerett, retten til å være uenig med flertallet og at menneskerettighetene ivaretas.
Folkevalgt
- Å være folkevalgt i Norge betyr at man er valgt av folket til å være medlem i kommunestyret, fylkestinget, Stortinget eller et av de lovpålagte rådene.
Fylkeskommune
- En fylkeskommune er det regionale forvaltningsnivået i Norge. Fylkestinget velges av fylkets innbyggere hvert fjerde år, ved kommune- og fylkestingsvalg.
Fylkesting
- Fylkestinget bestemmer på vegne av fylkeskommunen og består av representanter som er folkevalgt ved kommunestyre- og fylkestingsvalget som holdes hvert fjerde år, to år etter stortingsvalget.
Finner du ikke ordet du leter etter?
Godtgjørelse
- Godtgjørelse er vanligvis penger man får for å ha gjort en jobb. Det kan også være en belønning eller erstatning for annen lønn man går glipp av. Reisegodtgjørelse er det man får når man har lagt ut egne penger for reise i forbindelse med et oppdrag.
Kommunestyre
- Kommunestyret er det øverste politiske organet i en kommune. Representantene i kommunestyret er folkevalgte og velges i kommunestyre- og fylkestingsvalget som holdes hvert fjerde år, mellom stortingsvalgene.
Koordinator
- Kommuneloven pålegger ikke kommunene å gi opplæring av ungdomsrådet, men kommunene er i forskrift pålagt å gi rådet tilstrekkelig sekretariatshjelp. En forskrift er etter norsk rett et vedtak som gjelder rettigheter eller plikter og må derfor følges. Sekretariatshjelp er i de fleste kommuner organisert som en fast koordinator for ungdomsrådet. Koordinatoren er en del av hjelpen ungdomsrådet får fra administrasjonen i kommunen. Koordinatoren jobber i administrasjonen, ofte i en etat med ansvar for saker som gjelder barn og ungdom. Koordinatoren er ungdommens bindeledd til alt og alle inn i kommunen. En koordinator sørger for at ungdomsrådet har den kunnskapen og informasjonen de trenger for å ta valg. I tillegg bidrar de med praktiske oppgaver som møteinnkallelser og møtereferat, og oppfølging av råd og medlemmer mellom møtene.
Medvirkning
- Medvirkning betyr at man har muligheten til å si sin mening om noe, og at meningen blir lyttet til. Ifølge Barnekonvensjonen, som er en del av norsk lov, er medvirkning noe du som er under 18 år har rett på. Det står at «alle barn har rett til å si sin mening, og barns meninger skal tillegges vekt når avgjørelser blir tatt».
Rådmann
- Rådmannen er betegnelsen på den øverste sjefen for administrasjonen i en kommune. I den nye kommuneloven fra 2018 brukes den kjønnsnøytrale tittelen "kommunedirektør” i stedet for "rådmann". Mange kommuner bruker fortsatt tittelen rådmann.
Vedtak
- Vedtak er en bindende beslutning som blir tatt ved avstemning.
Samfunnets institusjoner
- Med samfunnets institusjoner mener vi det samfunnet er bygget opp av, for eksempel kommunestyret, kommunen, Stortinget, skolen, sykehusene og domstolene. Det kan også omfatte normer eller vanlig praksis i samfunnet, som for eksempel russetiden, som markerer avslutning på 13-års skolegang.
Har du egne tips og triks, eller forslag til annet nyttig innhold? Send gjerne en e-post til siri.hansen@ks.no :)